Superfood z ogrodów, łąk i lasów - recenzja
"Superfood z ogrodów, łąk i lasów. Energia i zdrowie z natury." Karin Greiner, wydawnictwo MUZA.
Jestem oczarowana tą książką...
Nie jest to tylko zbiór przepisów z darów natury. Autorka na początku dzieli się z nami wiedzą na temat superżywności oraz super dobrych wartości z nią związanych. 
Ukazuje nam, że każda(kiełki i pędy, pąki i kwiaty, korzenie, kłącza i bulwy) część rośliny ma swoje magiczne zastosowanie. Opisuje również wartości substancji pochodzenia roślinnego ; 
- węglowodany, 
- białka(proteiny),
- tłuszcze i oleje,
- pektyny, 
- chlorofil, 
- fitaminy,
- witaminy, 
- składniki mineralne. 
Książka podzielona jest na cztery rozdziały, wskazują one na pory roku, w których jest zbierana nasza super żywność. Każda roślina jest dobrze opisana (nazwa botaniczna, wygląd).
Znajdziemy również informacje na temat zbierania, tego co jest super w danej roślinie - substancji pochodzenia roślinnego oraz sposób w jaki można wykorzystać podczas jedzenia. 
Autorka również pokazuje nam z jaką podobną rośliną nie pomylić podczas zbiorów. 
Dzięki tej książce poznamy 28 dziko rosnących ziół oraz przepisy na przygotowanie ich w domu.
Bardzo kolorowa i smaczna książka, nic tylko przygotować koszyczek i ruszyć z rodziną na polowanie. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Komentarze
Prześlij komentarz