Superfood z ogrodów, łąk i lasów - recenzja

"Superfood z ogrodów, łąk i lasów. Energia i zdrowie z natury." Karin Greiner, wydawnictwo MUZA.

Jestem oczarowana tą książką...

Nie jest to tylko zbiór przepisów z darów natury. Autorka na początku dzieli się z nami wiedzą na temat superżywności oraz super dobrych wartości z nią związanych.
Ukazuje nam, że każda(kiełki i pędy, pąki i kwiaty, korzenie, kłącza i bulwy) część rośliny ma swoje magiczne zastosowanie. Opisuje również wartości substancji pochodzenia roślinnego ;
- węglowodany,
- białka(proteiny),
- tłuszcze i oleje,
- pektyny,
- chlorofil,
- fitaminy,
- witaminy,
- składniki mineralne.

Książka podzielona jest na cztery rozdziały, wskazują one na pory roku, w których jest zbierana nasza super żywność. Każda roślina jest dobrze opisana (nazwa botaniczna, wygląd).
Znajdziemy również informacje na temat zbierania, tego co jest super w danej roślinie - substancji pochodzenia roślinnego oraz sposób w jaki można wykorzystać podczas jedzenia.
Autorka również pokazuje nam z jaką podobną rośliną nie pomylić podczas zbiorów.

Dzięki tej książce poznamy 28 dziko rosnących ziół oraz przepisy na przygotowanie ich w domu.

Bardzo kolorowa i smaczna książka, nic tylko przygotować koszyczek i ruszyć z rodziną na polowanie.

Komentarze

Popularne posty